Mindenki sportja!

Kedves érdeklődő!

Nem szeret futni, nem szeret kerékpározni, nem szereti a labdajátékokat!

De szeretne mozogni, csapatban szép tájakon aktívan kirándulni?

A megoldás: Nordic Walking!

A NW vagy ski walking (magyarul északi gyaloglás, síjárás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat.

A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-es években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma.

A mozgásforma sportként meglehetősen fiatal, 1997-ben mutatkozott be hivatalosan önállóan. Azóta nem várt népszerűségre tett szert, elsősorban Skandináviában és a német nyelvterületen, de hódít az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is.

A NW egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, ugyanakkor részlegesen tehermentesíti az alsó végtagokat.

A dallasi Cooper intézet egy felmérés keretében kimutatta, hogy a NW gyaloglás közben a hagyományos gyalogláshoz képest ugyanolyan sebesség mellett 46%-al több kalóriát éget el a szervezet. Milyen egyéb tréning és egészségügyi vonatkozásokról tudunk?

Miért érdemes a Nordic Walking kipróbálása?

 • Az északi gyaloglás technika könnyű és gyorsan elsajátítható
 • A NW 30 %-osan terheli meg a mozgásszerveket, ebből kifolyólag különösen ajánlott térd és hátproblémákkal küzdő embereknek
 • Kiválóan alkalmas váll és nyaki feszültségek oldására
 • A légzést segítő izomzatok folyamatos igénybevétele következtében javítja az egész test oxigénellátását
 • Optimális outdoor elfoglaltság a súlycsökkentéshez
 • Fejleszti a kitartást és erősíti a felsőtesti izomzatot is
 • Javítja a szív és érrendszer teljesítményét
 • Kiválóan alkalmazható outdoor-tréning sportbalesetek utáni rehabilitációs program részeként
 • A huzamosan aerob* körülmények között végzett testmozgás hatására örömhormonok szabadulnak föl a szervezetben, így stresszoldó hatású!
  (*Aerob légzés – egyenletes és megerőltetés nélküli levegővétel esetén ér a légzés az aerob/oxigéndús tartományra)
 • A zsírok égetéséhez szükséges energia előállításához mindig oxigénre van szükség. Az ideális oxigénbevitelt a szívritmus mérése segítségével lehet kontrollálni. Ezért érdemes pulzus mérésére alkalmas sportórát használni.

Próbálja ki, kérjen tanácsot szakképzett instruktorainktól!